Select Page

Bila je zora svežega jesenskega jutra. Ob 6.30 je novembra že dovolj svetlo in precej dobro lahko vidiš kam greš. V zraku je bil vonj jeseni, ter razmočene prsti, ker je deževalo že tretji dan. Med težkim dihanjem se je slišalo neenakomerno udarjanje športnih copatov ob makadamsko pot. Med jutranjim tekom sem se namreč umikal rjavim lužam. Nikjer ni bilo nikogar in počutil sem se fantastično. Bil sem skoraj na polovici moje proge, ko sem srečal svojo nasprotnico. Tam je čakala in me videla, jaz pa nje nisem. In kar naenkrat BAM! Brcnil sem v skalo, izgubil ravnotežje in za sekundo poletel po zraku in naslednjo udaril v mrzla tla kolikor sem dolg in širok. Lahko bi rekli, da to ni bil najboljši začetek dneva. 

V zadnjih mesecih sem razvil nekaj nekoristnih navad. Obožujem fizično aktivnost. V avgustu sem se poškodoval pri kolesarjenju in več kot mesec nisem bil v stanju da bi se ukvarjal s športom. Začel sem poležavati do 6.30, celo 7h in kasneje. To je bil zame velik vir stresa, tako da sem se odločil temu narediti konec. Začel sem vstajat bolj zgodaj, ter telovaditi. Medtem sem začel razmišljati, zakaj smo ljudje tako navezani na svoje izgovore. Seveda zato, ker nam ponujajo lahko pot, življenje brez naporov, odrekanj in neprijetnosti. Tako se vsaj zdi. A nesmrtna resnica nam da vedeti, da je za vsako stvar v življenju treba plačati ceno. Lahko se opogumimo in jo plačamo na začetku, ali pa se ji poskušamo izogniti, a ji ne bomo pobegnili. Plačati jo bomo morali na koncu. Z izgovori pogosto usmerjamo pozornost na nekaj izven nas, na okoliščine, druge ljudi ali… dopolnite sami. A žal so izgovori jalov sopotnik. Zato predlagam, da se jih otresete, kajti oseba dobra v izgovorih je redko dobra v čem drugem. 

To pa vam lahko pomagajo storiti trije koraki:

Fokus-da lahko nekaj rešimo, se moramo najprej zavedati kaj ta težava je. Šele ko izgovore osvetlimo in jih izbezamo iz naše zbirke navad, se jim lahko posvetimo, in se jim zoperstavimo. Tako kot je na točkah srečanj anonimnih alkoholikov pomembno priznanje, da je oseba alkoholik, je pomembno pri definiranju naših izgovorov. Ko smo to ozavestili, se podamo na naslednjo točko:

Začnite z malimi koraki. Januarja so pregovorno polni fitnes centri in večina teh novopečenih nadobudnežev ne zdrži niti dveh tednov. Uspeh je vedno posledica navade in ne dogodka. Zato novoletni navdušenci razen bolečih mišic ne odnesejo kakšnih otipljivih rezultatov. Tudi najdaljša pot se začne s prvim korakom, trdi Konfucij. In ko naredimo prvi korak, nam bo ta dal vero, da lahko naredimo naslednjega. In še enega in tako dalje. Uspeh se hrani z uspehom. Ko začnemo nizati male zmage, nas bo to navdalo z upanjem da lahko nadaljujemo. Ker pa seveda ni vse tako enostavno, kot se sliši, pa potrebujemo še tretjo točko:

Odgovorost. pomislite na scenarij A: odločite se, da boste jutri ob 6h šli teč. Scenarij B: S prijateljem se dogovorite, da se bosta jutri ob 6h dobila pred hišo in šla teč skupaj. Kaj mislite, da bo močnjejše? Dobronemerni prijatelj, ali znanec, ki bo neobčutljiv na naše izgovore, nam lahko dvigne produktivnost do zavidljivih nivojev, če nas uspešno drži odgovorne za naše cilje in obveznosti. 

Vaše trenutno življenje so vaši neomejeni potenciali minus vaši izgovori. Ti bodo poskrbeli, da vaše telo zjutraj ostane v topli postelji, vaša rit na kavču pred televizorjem, vaša miselna naravnanost pa na dnu brezna obupa, ampak le, če jim boste to dovolili. Kako poskrbeti, da bo novo leto brez izgovorov, polno vrednih ciljev in odgovornosti bomo razdelali na delavnici TOP 2019. Pa nazaj k zgodbi. 

Ko sem tistega torkovega jutra padel po tleh sem bil moker od dežja, kožo na dlaneh sem imel raztrgano, roke in oblačila pa umazana od peska, blata in razpadajočega listja. Ampak prva misel, ko sem udaril ob tla je bila: When you fall down, you get back up! In ravno to sem storil-se pobral. Preostanek poti sem pretekel moker, iz čela mi je kapljal znoj in dlani pa kri. Pod kožo sem imel kamenje, v srcu pa odločnost. Najbolj zanimivo pa je, da sem se ob prihodu domov počutil fenomenalno. To pa zato, ker sem premagal svoje izgovore in začel, ter zaključil tek navkljub neljubim okoliščinam. 

Veličina je na drugi strani bolečine, zato se ji nima smisla izmikati. Nagrade premagovanja izgovorov so tako lepe, velike in častivredne, da vas vzpodbujam, da se jih znebite. Vaša učinkovitost bo neprimerljiva, vaša integriteta zgledna in vaše življenje izpolnjujoče. Zato, ko boste naslednjič začutili hudobne roke izgovorov, ki vas bodo vlekle nazaj, ali želele obdržati na mestu, jim tega ne dovolite in se poberite in stecite svojim sanjam naproti!